Minggu, 23 Desember 2012

Blogger Malaysia, Blogger Sampah?

sumber: designerlistic.net
TUJUAN awal memasang shoutmix atau cbox adalah agar pembaca atau blogger lain mudah berinteraksi atau meninggalkan jejak dengan berkomentar di blog. Namun sayangnya, shoutmix/cbox yang kita pasang justru sering menjadi ajang “nyampah” alias promo link secara frontal dan membabi buta bahkan dengan komentar yang asal-asalan, tak nyambung sama sekali. Keluhan inilah yang saya dapati dari beberapa kawan, yang shoutmix/cbox-nya benar-benar menjadi tempat pembuangan sampah. Dan kebanyakan link sampah itu berasal dari blogger negeri jiran, Malaysia.

Saya sebenarnya sudah lama tahu akan hal itu, tetapi saya biarkan saja. Namun setelah ada keluhan kawan-kawan itu akhirnya saya terpaksa memperhatikan shoutmix/cbox yang saya pasang di sidebar sebelah kiri ini. Dan ternyata memang benar, di shoutmix/cbox saya juga penuh dengan link-link dari blogger Malaysia yang sedang “nyampah”.  Ini beberapa link yang ada di shoutmix/cbox blog saya yang sempat saya buka dan baca komentarnya beberapa waktu terakhir:

Emy: Sale naik mendadak lepas iklankan di facebook.. nak belajar? KILK DISINI 

Buani: Melawat blogger hari nie. Best gak blog ni, keep blogging. Nanti sy lawat lagi.
wani: nice blog :)jom jalan ke blog saya plak
arm: Kunjungan malam disini... ngntknyer.........
Butik Epul: Like3.. Cantik sekali. Keep it up dear.
Lubuk Design: Buat pelanggan bahagia guna servis grafik anda!
Eqbal encem: Hi, saya singgah blog awak. pernah guna UNIFI secara percuma tak?
ismall: saya akan kongsikan rahsia utk dpt jawatan PTD akan dtg
azlan: saya ada sesuatu nak bagitau ni..dtg la blog saya
Aein: Keep blogging, Aein datang lagi nanti. Jgn lupa lawat Aein balik ya.
Fadzil singgah: Hi, cantiknye blog awak. saya ada entri baru di blog saya.jemput baca
NgehNews Admin: Sy akan tunggu latest update blog ni. Nice sharing :)
Tasha Shilla: Hello, Saya datang untuk menyokong dan :)senyum untuk awak sila sokongan dan senyum kembali pada saya terima kasih. :)
pn nana: awk ada keje x?
Ziema: Ziema datang sini lagi. Melawat awk.
Hudaimah: Hi :)
Izzah Annisa: Assalamualaikum. Kunjungan perdana :)
fadzil encem: Hi, lawatan rasmi ni.cantiknya blog awak.
Sally: Hai There Blog Walking :)
Farhana: Hi, selamat berblogging.jom singgah, nak share perkara menarik pada awak
Myra: Jemput datang Ping artikel awak di laman saya.. Baru dilancarkan..
Alfatih: BlogWalking disini. Komen2 di Cbox awak. Nanti blogwalking ke blog saya pula ye.
Maini: HI BOSS.. Saja melawat.. VIDEO BEST & PANAS
Suhaila: Hai.. BlogWalking Here. Visit me back.....
OpenboxMalaysia: nak tgk Astr0 Full Channel tanpa langgan Astr0?? Ada Astr0 First lagi :)
lelaki kacak: jom ikut saya karok :D
ummie: Cantik blog awak, theme dia sy suka. Blog saya pon dah tukar theme baru, ok x? cuba awa komen sikit.
Azmieja: Hai.. MeiJa datang sini. Nak tgk cerite hot Mieja? Klik Sini..
Damia: Singgah Sini..Jom Datang Blog Saya Pulak
Irene: cantiknye blog awak.jom jogging ke blog saya.
Faisal: Hai, saya datang blog awak, nanti lihat website saya pulak ye. Klik sini. :)
Cik Mui: Hai.. awak dah kawen? dah sedia nak kawen?



Begitulah, setelah saya rasakan kok memang sedikit membuat risih juga. Tak salah kalau kawan-kawan saya mengeluhkan masalah ini. Bahkan ada yang tega "memfitnah" blog saya seperti ini: Hi, lawatan rasmi ni.cantiknya blog awak. Jelas ini fitnah besar-besaran oleh blogger Malaysia dengan mengatakan blog saya cantik, yang sesungguhnya nggak cantik ini! 

13 komentar:

  1. setuju bgt bro hehe tuch d cbox q bnyk org malaysia yg komen aneh2. Minta d cebokin smua kali ych hahaha

    BalasHapus
  2. itulah resikox klo pake shoutmix/cbox, dlu jg sy pake tp cz bbrp faktor hingga akhirx sy gk pake. skrg buku tamux sy masukkan aja dlm postingan, cnthx bs dilihat pd blog sy..,pd menu 'blogwalking' *smile

    BalasHapus
  3. Kalau mau interaktif saya pakai YM,sebab kalau shoutmix sangat beresiko sebagai tempat pembuangan sampah, apalagi kalau sampah bloger Malay baca kata-katanya saja sudah risih, sebab malay kan tidak punya Bahasa asli...

    BalasHapus
  4. Dulu pakai shoutmix, tapi sekarang sudah saya hapus karena memang komen2nya GJ begitu.

    BalasHapus
  5. Wah....sampah bnran nie.hehe
    Malay emg perusuh aj.

    BalasHapus
  6. enggak maya enggak nyata malay bikin rusuh aja, untungnya saya gak memakai shoutmix hehee
    Niche blog :)

    BalasHapus
  7. betul demikian yah bang ane ndak tahu sih kalau banyak blogger malaysia yang sampah

    BalasHapus
  8. Cbox punya saya aja saya copotyang ada dpake nyepam orang malingsia

    BalasHapus
  9. Resiko pasang chat bbox tuh gan
    salam kenal ya
    komentarin link

    http://retakankata.com/fbsi/#jp-carousel-3668

    berdasarkan blog catatan.saadillah.com
    ya sob

    BalasHapus
  10. Sampe segitunya ya, Mas, weleh... weleh.... ono-ono ae yo, Mas.

    BalasHapus
  11. Waa masih belum berubah yaa pola blogger Malaysia? Soalnya udah dari tahun berapa gitu, mereka asal ada shoutbox main spam. Mungkin dikiranya kita ngerti bahasa mereka. Hahaha...

    Tapi, mungkin ini budaya mas bro. Ya budaya mereka dalam ngeblog seperti itu. Kalau saya, daripada pusing mending nggak pasang ketimbang pasang tapi sakit mata.

    BalasHapus
  12. dari awal ngeblog gak pernah pke chatbox/shoutmix/sejenisnya!
    selain jadi tempat sampah,, fitur2 itu bikin visitor jd malaz berkomentar di blog!!!

    BalasHapus
  13. Iya, mereka bisanya cuma nyampah di C box. Di postingan sama sekali ga ada comment mereka dech kayaknya :)

    BalasHapus

Thanks for your visiting and comments!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...